Μπορούν να συνάψουν ασφάλιση ζωής και υγείας όσοι νόσησαν από covid-19;

Μέχρι την 8η Μαΐου 2021 στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων από covid-19, ανήλθε σε 360577 άτομα, οι θάνατοι σε 10978, οι ασθενείς που ανάρρωσαν σε 93764 και οι ενεργές περιπτώσεις ασθενών σε 255835 άτομα.

Το ερώτημα που προέκυψε στην ασφαλιστική καθημερινότητα είναι «εάν μπορεί κάποιος που ήδη νόσησε με covid-19, να συνάψει ασφάλιση ζωής και υγείας». Η απάντηση είναι πως ΝΑΙ, κάποιος που νόσησε από κορονοϊό και τώρα είναι υγιής, μπορεί να συνάψει ασφάλιση ζωής και υγείας με ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις ανάλογα την κάθε εταιρεία.

Το θέμα απασχόλησε τόσο τους ενδιαφερόμενους πελάτες όσο και τους διαμεσολαβητές, οι οποίοι στην καθημερινότητα συνάντησαν και συναντούν υποψήφιους προς νέα ασφάλιση ζωής και υγείας.

Όπως είναι γνωστό, για να συνάψει κάποιος ασφάλιση, θα πρέπει να χαίρει καλής υγείας και να δηλώσει αναλυτικά το ιστορικό της υγείας του στην αρχική αίτηση ασφάλισης. Κατόπιν τα αρμόδια τμήματα των εταιρειών αξιολογούν τα δηλωθέντα και ή αποδέχονται ή απορρίπτουν την ασφάλιση, ή αποδέχονται την ασφάλιση με ορισμένους ειδικούς όρους. Με την εμφάνιση της πανδημίας, στη διαδικασία αυτή προστέθηκε επιπλέον και η αξιολόγηση όσων ενδιαφερομένων νόσησαν ήδη από κορονοϊό και τώρα επιθυμούν να συνάψουν ένα ασφαλιστήριο ζωής και υγείας. Σημειώνεται ότι όσοι ήταν ήδη ασφαλισμένοι και διατηρούσαν συμβόλαιο ζωής και υγείας πριν την εμφάνιση του κορονοϊό , καλύφθηκαν και καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους των συμβολαίων τους.

Ορισμένες εταιρείες στην προσπάθεια αποσαφήνισης του θέματος αλλά και ενίσχυσης του δύσκολου έργου των διαμεσολαβητών που έρχονται σε επαφή με την κοινωνία, πρόσθεσαν εντός των ερωτηματολογίων υγείας, ερωτήσεις για τον κορονοϊό και ενημέρωσαν τους συνεργάτες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές με ποιο τρόπο θα συνάπτονται ασφαλίσεις για τέτοιες περιπτώσεις.

Όλες οι περιπτώσεις ασθενών δεν είναι ίδιες και αξιολογούνται διαφορετικά σύμφωνα με τη βαρύτητα και τον τρόπο νοσηλείας του ασθενούς, το χρονικό διάστημα ανάρρωσης, το χρονικό διάστημα που συνέβη η ασθένεια πριν την ημερομηνία αίτησης ασφάλισης και την τωρινή κατάσταση υγείας. Κάποιοι ενδιαφερόμενοι ήταν ασυμπτωματικοί, ορισμένοι νόσησαν με ελαφριά συμπτώματα στο σπίτι, κάποιοι νοσηλεύτηκαν σε απλή κλίνη στο νοσοκομείο και κάποιοι νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση οι διαμεσολαβητές πρέπει να ρωτήσουν αναλυτικά και οι ενδιαφερόμενοι προς νέα ασφάλιση να περιγράψουν αναλυτικά.

Οι συζητήσεις είναι πολλές και κάθε εταιρεία διατηρεί τους δικούς της κανόνες αποδοχής ή μη αποδοχής μιας ασφάλισης. Έτσι εάν ένας υποψήφιος πελάτης ήταν ασυμπτωματικός ή με ελαφριά συμπτώματα και δεν είχε νοσηλευτεί, τότε η ασφάλιση του ενδέχεται να γίνει δεκτή με μια χρονική αναμονή για παράδειγμα ενός ή δύο μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης και εφόσον ο ασθενής έχει αναρρώσει και είναι πλέον υγιής. Για παράδειγμα εάν ένας ασθενής νοσηλεύθηκε με κορονοϊό σε απλή κλίνη, εξήλθε του νοσοκομείου και τώρα είναι υγιής, η ασφάλιση του ενδέχεται να γίνει δεκτή με ειδικό όρο εξαίρεσης της ασθένειας του κορονοϊού και τυχόν επιπλοκών, για ένα χρονικό διάστημα όπως για παράδειγμα 3,4,5 μηνών. Σε άλλη περίπτωση εάν ο υποψήφιος νοσηλεύθηκε με κορονοϊό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος νόσησε βαριά, τότε η ασφάλιση του ενδέχεται να αναβληθεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να απορριφθεί ή να καλυφθεί με ειδικό όρο εξαίρεσης της ασθένειας του κορονοϊού και τυχόν επιπλοκών, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως για παράδειγμα 6 μήνες. Σε κάθε περίπτωση όμως κανένας δεν δύναται να ασφαλιστεί την ώρα που νοσεί ή είναι σε ανάρρωση ή δεν έχει αποκατασταθεί η καλή του υγεία. Απαραίτητα πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάρρωσης ή από την ημερομηνία εξόδου από το νοσοκομείο έως την ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης.

Ανάλογα τον ενδιαφερόμενο, κατά τη διάρκεια αίτησης ασφάλισης, θα πρέπει να προσκομίζονται ιατρικές εξετάσεις, έγγραφα και πληροφορίες που θα ζητηθούν από τα αρμόδια τμήματα. Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με σωστή ιατρική αξιολόγηση και με συνεργασία των μερών, ενδιαφερομένων, διαμεσολαβητών και εταιρειών, δύναται να ασφαλιστούν και όσοι νόσησαν από κορονοϊό και έχουν τις ιατρικές προϋποθέσεις για αυτό.

Καθώς το θέμα είναι πλέον καθημερινό, είναι χρήσιμο και απαραίτητο οι διαμεσολαβητές να ενημερώνονται από τα αρμόδια τμήματα και τις εταιρείες που συνεργάζονται, ώστε να είναι σε θέση να συνομιλούν με τους ενδιαφερόμενους προς νέα ασφάλιση ζωής και υγείας και να διαχειρίζονται τέτοιες περιπτώσεις.

πηγή https://www.nextdeal.gr/asfalistis/diamesolavisi/120858/mporoyn-na-synapsoyn-asfalisi-zois-kai-ygeias-osoi-nosisan-apo-covid