Ηλεκτρονική ακινησία ΙΧ για να γλιτώσουν τέλη και φόρους οι ιδιοκτήτες

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου έχουν διορία όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ θέλουν να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο MyCar της ΑΑΔΕ ότι θέτουν σε ακινησία το όχημά τους. Χωρίς να στήνονται σε ουρές στις εφορίες όπως κάθε τέλος του χρόνου γινόταν, μπορούν να ξεβιδώσουν και να κρατήσουν σπίτι τις πινακίδες, χωρίς να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2022.

Επειδή όμως οι πειρασμοί είναι μεγάλοι, τα πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος συλληφθεί εν κινήσει με το ΙΧ που έχει δηλώσει σε ακινησία, είναι εξοντωτικά. Και επιπλέον το 2022 η ΑΑΔΕ θα βγάλει στους δρόμους και κινητά scanners που θα σαρώνουν τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν και θα εντοπίζει ποια έχουν πινακίδες που κανονικά θα έπρεπε να φυλάσσονται και όχι να τις φοράει όχημα που κυκλοφορεί.

λήγει η ασφάλεια για το Σπίτι σου ;

πάρε αναλυτική προσφορά . . . και βρές ότι ψάχνεις !

Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη φύλαξης των πινακίων την έχει ο ιδιοκτήτης του οχήματος. Αν δηλώσει ηλεκτρονικά ότι έχει θέσει σε ακινησία το όχημά του χωρίς να παραδώσει τις πινακίδες στην εφορία, τότε επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του διπλάσιου ως προστίμου, επιπλέον αυτοτελές πρόστιμο 10.000 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν όσο αξίζει

ολόκληρο ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο! Και σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και φτάνει στα 30.000 ευρώ, δηλαδή ξεπερνά και την αξία ενός ακριβού καινούργιου αυτοκινήτου.

Αν αφήσει κάποιος κατά μέρος τις «κακές σκέψεις», τα οφέλη από την υποβολή δηλώσεως «ακινησίας» και την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων είναι πολλαπλά:

  • Αυτομάτως οι ιδιοκτήτες των ΙΧ απαλλάσσονται από τα τα τέλη κυκλοφορίας του 2022
  • Όσοι έχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κ.ε. θα απαλλαγούν επιπλέον και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, δηλαδή 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.
  • Γλιτώνουν επίσης την επιβολή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2022

πηγή Ηλεκτρονική ακινησία ΙΧ για να γλιτώσουν τέλη και φόρους οι ιδιοκτήτες (msn.com)