Καις φυσικό αέριο; Άσχημα νέα! Δες πόσα θα πληρώσεις φέτος

Φυσικό αέριο: Και όμως το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε φθηνότερο από το φυσικό αέριο. Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί ανατροπές στα κόστη καυσίμων οι οποίοι ενδέχεται να γίνουν ακόμα χειρότεροι τους επόμενους μήνες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Φθηνότερο κατά 2% είναι με βάση της τρέχουσες τιμές το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με το φυσικό αέριο καθώς η ενεργειακή κρίση προκαλεί μεγάλες ανατροπές και μεταβάλλει ριζικά τα κόστη των καυσίμων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Πετρελαιοειδών Εταιρειών (ΣΕΕΠΕ) κ. Γιάννη Αληγιζάκη, σήμερα το φυσικό αέριο πωλείται στην αγορά με κόστος 0,974 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,955 ευρώ του πετρελαίου θέρμανσης.

Πρόκειται όπως παραδέχτηκε σε ενημερωτική διαδικτυακή συζήτηση με δημοσιογράφους για μια σημαντική αλλαγή που αποδίδεται στην κούρσα που κάνει διεθνώς το φυσικό αέριο και επηρεάζει συνολικά την αγορά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η ενεργειακή κρίση δεν παύει να δημιουργεί ένα μεγάλο προβληματισμό καθώς πλήττει τους καταναλωτές και αυτό εγκυμονεί κινδύνους και για την αγορά καυσίμων.

Από τον Ιούνιο και μετά με την άρση των περιορισμών και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι πωλήσεις έχουν ανακάμψει, με τα καύσιμα να κινούνται με θετικό πρόσημο. Τονίζει πάντως ότι η κίνηση μπορεί να είναι μεγάλη στα αστικά κέντρα αλλά η εικόνα στις εθνικές οδούς είναι διαφορετική.

«Θα είμασταν πιο αισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες καθώς και ο Σεπτέμβριος ήταν ένας πολύ καλός μήνας λόγω της παράτασης της τουριστικής σεζόν».

Όμως η ενεργειακή κρίση υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να επηρεάσει τους καταναλωτές καθώς θα μειώσει το εισόδημα και αυτό μπορεί να έχει επίδραση στην αγορά καυσίμων.

«Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η κρίση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ.

Φυσικό αέριο: Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Τους πρώτους 8 μήνες του 2021, οι πωλήσεις βενζίνης κινούνται αυξητικά κατά 2% και οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης αυξάνονται κατά 6%.

Ωστόσο, η ακριβή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και η μεγάλη αποθεματοποίησή του, έφερε μείωση στις πωλήσεις που αγγίζει το 41% το πρώτο 8μηνο του 2021.

Πέρσι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΕΠΕ οι πωλήσεις της εσωτερικής αγοράς υποχώρησαν κατά 8% σε σχέση με το 2019, με τη βενζίνη να υποχωρεί κατά 17% και το πετρέλαιο κίνησης κατά 9%. Οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης σημείωσαν υψηλές επιδόσεις, εξαιτίας της χαμηλής τιμής του, καταγράφοντας αύξηση κατά 15%.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η εσωτερική αγορά καυσίμων κινείται πτωτικά, στο -7% (8μηνο 2021).

Οι πωλήσεις της διεθνούς αγοράς σημείωσαν μείωση 43% το 2020 και αύξηση 18% το 2021 (8μηνο).

Στο σύνολο του κλάδου (εσωτερική και διεθνής αγορά) το 2020 σημειώθηκε μείωση 22% στις πωλήσεις, ενώ το 2021 (8μηνο) παρουσιάζεται μηδενική μεταβολή.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμοι κατά τη διάρκεια των 2 ετών της πανδημίας ο κλάδος δεν έτυχε καμίας ευνοϊκής δημοσιονομικής μεταχείρισης.

Τα ενοίκια που πληρώνουν οι Εταιρίες στους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μειώθηκαν, όπως συνέβη με τα ενοίκια που καταβάλουν τα πρατήρια στις Εταιρίες.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να διορθώσει μια εντελώς άδικη στρέβλωση. Ο Κλάδος Εμπορίας Πετρελαιοειδών ήταν ο μόνος κλάδος που προπλήρωνε τους δασμούς και τους φόρους, σε αντίθεση με τα καπνικά προϊόντα και τα ποτά. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε μια πίστωση 5 ημερών, η οποία δεν λύνει το πρόβλημα ρευστότητας, αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Φυσικό αέριο: Το άλυτο πρόβλημα της παραβατικότητας

Ο κ. Αληγιζάκης και η διοίκηση του Συνδέσμου αναφέρθηκαν διεξοδικά και στο άλυτο πρόβλημα της παραβατικότητας που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την αγορά καυσίμων (πετρέλαιο, υγραέριο, ναυτιλιακά καύσιμα) και στην πρόσφατη συμφωνία του ΣΕΕΠΕ με την ΑΑΔΕ για την τεχνική υποστήριξη και βοήθεια στην αποτελεσματική λειτουργία τους συστήματος εισροών –εκροών.

Όπως επισημάνθηκε η νοθεία στα καύσιμα με χημικές ουσίες και παράνομες παρεμβάσεις στις αντλίες εντοπίζεται σε όλη την χώρα και δημιουργεί απώλειες εσόδων στο κράτος από 100 έως 150 εκ. ευρώ ετησίως, με μεγάλες επιπτώσεις για την υγεία και το περιβάλλον αλλά και τεράστιες στρεβλώσεις στην αγορά από την αποχώρηση νόμιμων πρατηρίων που εξοντώνονται από την έκταση του φαινομένου.

Τα στελέχη του ΣΕΕΠΕ τόνισαν την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εισροών εκροών, τα οποία εγκαταστάθηκαν στα πρατήρια και τις φορολογικές αποθήκες από το 2018 με στόχο να μπουν σε πλήρη λειτουργία τέλος 2021. Σήμερα όμως εξακολουθούν να μην

Φυσικό αέριο: Εως 40% πιο ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης

Στο μεταξύ από αύριο αρχίζει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, που θα είναι ακριβότερο κατά 30% έως και 40%, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Η τιμή διάθεσης για τη χειμερινή περίοδο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στην Αθήνα στο 1,10-1,15 ευρώ το λίτρο, από 0,78 ευρώ πέρυσι, στην ηπειρωτική χώρα περίπου στο 1,20 το λίτρο (από 0,90 ευρώ πέρυσι) και στα νησιά κοντά στο 1,30 (από 1 ευρώ πέρυσι). Η τιμή του πετρελαίου διατηρείται σταθερά πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση επηρεάζει τη ζήτηση και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε για άνοδο της μεταβλητότητας και υψηλότερες τιμές.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα εκπονήσει σχέδιο βάσει του οποίου θα απορροφηθεί κατ’ ελάχιστον το 15% των ανατιμήσεων.

Η οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας, αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση θα φτάσει στους τελικούς οικιακούς καταναλωτές, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με όλους τους ιδιώτες παρόχους.

λειτουργούν και όπως ανέφεραν στελέχη του ΣΕΕΠΕ αν δεν υπήρχε δική τους παρέμβαση δεν θα λειτουργούσαν ούτε στο τέλος του 2022.

Φυσικό αέριο: Πότε θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης 2021

Με διαδικασίες εξπρές προχωράει η προετοιμασία για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης ώστε να καταβληθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα τα ποσά.

Το ταχύτερο δυνατό και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, να σημειωθεί ότι οι πληρωμές σε δικαιούχους θα γίνουν και πάλι σε δύο δόσεις.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ανοίξει το αργότερο μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Το σύνολο του επιδόματος είναι αυξημένο, κατά 100% σε σχέση με πέρυσι και θα ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ. Παράλληλα λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των κριτηρίων (εισοδηματικών και περιουσιακών), ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 εκατ. έναντι 707 χιλ. πέρυσι.

Το επίδομα θέρμανσης, που εφέτος θα δοθεί για πρώτη φορά και σε αυτούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, είναι αυξημένο έως και 68% (οικογένεια με τρία παιδιά).

Αναλυτικά παραδείγματα:

Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.
Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

Παράλληλα, τα νέα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής:

Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

– Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

– Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.
Αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ).

Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

πηγή https://xristika.gr/