Τι αλλάζει στις αποζημιώσεις των τροχαίων ατυχημάτων

Την αποζημίωση στην χώρα κατοικίας θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων από διασυνοριακά συμβάντα που καλύπτονται από αφερέγγυες ασφαλιστικές εταιρείες προβλέπει αναθεωρημένο κείμενο κοινοτικής οδηγίας που υιοθέτησαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών σε συνέχεια συμφωνίας που είχε συναφθεί μεταξύ της πορτογαλικής προεδρίας και της ευρωβουλής.

του Πλάτωνα Τσούλου

Το αναθεωρημένο κείμενο προβλέπει γενικότερα ότι το θύμα τροχαίου σε διασυνοριακό συμβάν θα αποζημιώνεται από φορέα του κράτους της μίνιμης κατοικίας του που θα συσταθεί και το ποσό της αποζημίωσης θα το απαιτεί από το φορέα από του κράτος στο οποίο εδρεύει η αφερέγγυα ασφαλιστική που καλύπτει τη ζημιάς.

Η ίδια οδηγία προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση μεταφοράς της κατοικίας ενός ασφαλισμένου σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ θα μεταφέρεται και το ιστορικό αξιώσεων του βάσει ενός εναρμονισμένου ιστορικού αξιώσεων που θα περιέχει τυποποιημένες πληροφορίες για διασυνοριακές υποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω αλλαγές ισχύουν και για τις περιπτώσεις ανασφάλιστων οχημάτων.

Σημειώνεται ότι το αναθεωρημένο κείμενο της οδηγίας πρόκειται να επικυρωθεί το φθινόπωρο από την ολομέλεια της ευρωβουλής μετά από σχετική νομική επεξεργασία.

Στη συνέχεια θα πάρει τις προβλεπόμενες υπογραφές θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και θα έχει προθεσμία ενσωμάτωσης στα εθνικά δίκτυα των κρατών μελών εντός 24 μηνών.

Πηγή https://www.insurancedaily.gr/ti-allazei-stis-apozimioseis-ton-trochaion-atychimaton/