Το πρώτο φανάρι του κόσμου και η έλευση του «Γρηγόρη» στην Αθήνα

10 Δεκεμβρίου 1868 

Το πρώτο φανάρι του κόσμου τοποθετείται στην Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο. 

Το σύστημα αποτελείται από δύο κινητές ταμπέλες, πάνω σε περιστρεφόμενους βραχίονες, που οποίοι ελέγχονται με έναν μοχλό. Το φανάρι φωτίζεται από μία λάμπα αερίου. 

to-proto-fanari-toy-kosmoy-kai-i-eleysi-toy-grigori-stin-athina0

Όμως αυτό το πρώτο φανάρι θα έχει πρόωρο και τραγικό τέλος. Πριν περάσουν δύο μήνες, εκρήγνυται, σκοτώνοντας τον αστυνομικό που το χειρίζεται.

Ο κόσμος πρέπει να περιμένει 46 χρόνια για να γίνει ευρέως διαδεδομένος ο ηλεκτρισμός και να τοποθετηθεί το πρώτο φανάρι με δύο χρώματα, στο Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

to-proto-fanari-toy-kosmoy-kai-i-eleysi-toy-grigori-stin-athina1

Το 1920, το Ντιτρόιτ και η Νέα Υόρκη προσθέτουν το κίτρινο ανάμεσα στο κόκκινο και το πράσινο. Και τα φανάρια όπως τα γνωρίζουμε σήμερα εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρώπη, τα φανάρια έφτασαν το 1923, όταν το πρώτο μηχανικό φανάρι που χρησιμοποιούσε ηλεκτρική ενέργεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, στη συμβολή των Boulevard de Strasbourg και Grands Boulevards.

Οι περισσότερες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις θα ακολουθήσουν σύντομα: Το Βερολίνο το 1924, το Μιλάνο το 1925, η Ρώμη το 1926, το Λονδίνο το 1927, η Πράγα το 1928, η Βαρκελώνη το 1930. Το 1931, το σύστημα εξάγεται στο Τόκιο.

Στην Αθήνα, το πρώτο φανάρι τοποθετήθηκε τον Ιούλιο του 1936, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσματζόγλου.

πηγή moneyreview.gr

λήγει η ασφάλεια σου;

παρε αναλυτικη προφορα . . . και βρες οτι ψαχνεις