Υγεία. Προληπτικές εξετάσεις: Ποιος είναι ο προτεινόμενος ιατρικός έλεγχος για κάθε ηλικία

Η προληπτική ιατρική έχει εξελιχθεί σε «κανόνα» που διασφαλίζει τη διατήρηση της ποιότητας της ζωής και αυξάνει τις πιθανότητες μακροζωίας.

Προληπτικές εξετάσεις: Ποιος είναι ο προτεινόμενος ιατρικός έλεγχος για κάθε ηλικία

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας

Editorial Team

ΚοινοποίησηTweet

Η προληπτική ιατρική έχει εξελιχθεί σε «κανόνα» που διασφαλίζει τη διατήρηση της ποιότητας της ζωής, της ευεξίας μας (σωματική και ψυχική) και αυξάνει τις πιθανότητες μακροζωίας. Γι’ αυτό και οι γιατροί επαναλαμβάνουν τη σύστασή τους να μην παραλείπουμε το ετήσιο check-up μας.

Το περιεχόμενο αλλά και η συχνότητα με την οποία χρειάζεται κανείς να κάνει τις προληπτικές εξετάσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Παράγοντες που επηρεάζουν είναι το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό (προδιάθεση, κληρονομικότητα) και φυσικά το ατομικό ιστορικό. Μπορεί λοιπόν να υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα «πακέτα» εξετάσεων πρόληψης για κάθε ηλικιακή ομάδα, αλλά μόνο οι γιατροί μπορούν να μας προτείνουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάλογα με την εικόνα της υγείας μας.

Γυναίκες: Οι προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία

18-39 ετών: Γενικές αιματολογικές εξετάσεις (συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για τον θυρεοειδή) και γυναικολογική εξέταση. Προτείνεται κάθε 3 έτη να γίνεται το τεστ Παπανικολάου (μετά τα 30 ετησίως). Σε γυναίκες που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού συνιστάται ετήσια μαστογραφία ανεξαρτήτως ηλικίας. Τέλος, συστήνεται οδοντιατρική εκτίμηση κάθε δύο έτη.

40-50 ετών: Ισχύουν οι ίδιες εξετάσεις αίματος. Περιλαμβάνονται ετησίως οι ούρων και η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και παρακολούθηση της χοληστερίνης και του σακχάρου. Το τεστ Παπανικολάου επαναλαμβάνεται ετησίως. Όσες γυναίκες έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, χρειάζεται ετησίως η διενέργεια ελέγχου κοπράνων για αίμα.

Άνω των 50 ετών: Ισχύουν τα παραπάνω. Προστίθενται η κολονοσκόπηση ανά 3 έτη (αν υπάρχει ιστορικό ή ύποπτα στοιχεία). Μαστογραφία κάθε χρόνο. Σημαντική είναι εδώ η μετρήσεις της οστικής πυκνότητας. Επίσης, οι καπνίστριες (αλλά και προ 15ετίας καπνίστριες) συστήνεται να εξετάζουν και τους πνεύμονές τους.

Άνδρες: Οι προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία

18-39 ετών: Ετήσιες γενικές αιματολογικές εξετάσεις. Συστήνεται ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, ειδικά αν υπάρχει προδιάθεση. Κάθε δύο χρόνια απαιτείται οδοντιατρικός έλεγχος.

40-64 ετών: Ισχύουν οι ετήσιες γενικές αιματολογικές εξετάσεις. Συχνές καρδιολογικές εξετάσεις και έλεγχος της αρτηριακής πίεσης (συχνότερα του έτους αν έχουν παρατηρηθεί υψηλές τιμές). Ιδιαίτερη προσοχή στα επίπεδα της χοληστερίνης και του σακχάρου.

Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για καρκίνου παχέος εντέρου, είναι σημαντική η ετήσια κολονοσκόπηση ακόμα και σε άνδρες κάτω των 50 ετών. Για άνδρες άνω των 50 ετών, είναι απαραίτητος ο έλεγχος του προστάτη, άρα και η επίσκεψη σε ουρολόγο.

Όσοι είναι καπνιστές ή ήταν ακόμα και μέχρι πριν από 15 έτη, συνίσταται η εξέταση των πνευμόνων με αξονική τομογραφία. Δεν πρέπει να παραλείπεται και η μέτρηση της οστικής πυκνότητας ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες.

πηγή https://enallaktikidrasi.com/2021/04/proliptikes-exetaseis-proteinomenos-iatrikos-elegxos